Succes verzekerd

Op zondag is het inmiddels vaste prik. Samen met twee vrienden delen we in een Whatsappgroepje onze successen van de afgelopen week. Het is leuk om op je week terug te kijken, het helpt bij het reflecteren én het is leuk elkaar zo te motiveren. En als we het lastig hebben of onzeker zijn, proberen we elkaar op te beuren en zoeken we mee naar de dingen die wél goed gingen.
Maar zo makkelijk is het nog niet, je successen noemen. Want wanneer is iets een succes? Wie bepaalt dat? De valkuil bij het woord succes is dat het meteen zo groots klinkt.
Ons brein heeft de neiging uit te gaan van het negatieve. Dat is heel logisch wanneer je er van uit gaat dat we gevaar moeten detecteren om in leven te blijven. Je kan maar beter schrikken van de tak die eruit ziet als een slang, dan nonchalant denken dat de slang een tak is. Een klein verschil en toch zo belangrijk in onze overleving. We moeten dus actief ons best doen om de aandacht meer naar het positieve te brengen.

Hoe hoog ligt de lat?

Als je dit vertaalt naar successen, dan heeft ons brein de neiging om alleen maar te kijken naar de dingen die ‘Groots & Meeslepend’ zijn of nog erger: de dingen die niet lukken. Alsof alleen de Superwoman-acties meetellen. De keren dat je de kat uit de boom redde, je kind opving toen die bijna van de trap viel of die mega-deal op je werk binnen haalde.

Ja jozef! Zo wordt het hem natuurlijk niet. Want hoe vaak komen zulke dingen voor? Bij mij in ieder geval niet zo vaak. En dan heb je dus weinig te vieren. Dat is super zonde!

Positief reflecteren

In dit blog vind je drie criteria hoe jij jouw successen kunt definiëren, wanneer je merkt dat dit lastig is.

1. Voor een ander

Kijk op de dag terug naar alle dingen die je voor een ander hebt gedaan. ALLE! Welke aardige, positieve of lieve dingen zijn dat? Je kind getroost bij pijn of verdriet, voorgelezen terwijl je er niet zoveel zin in had, een boodschap voor een ander gedaan, iemand een complimentje gegeven. Het kan ook zijn dat je blij was voor een ander omdat hij of zij goed nieuws had.

2. Voor jezelf

Wat heb je vandaag voor liefs, aardigs of positiefs voor jezelf gedaan? Een gezonde lunch gemaakt, een fijn boek gelezen, een lekker kopje thee gemaakt, een powernap of wandeling. Heb je naar je eigen behoefte geluisterd? Misschien heb je niet per se iets concreets gedaan, maar wel iets aardigs tegen jezelf gezegd. Jezelf een compliment gegeven.

3. Spannend?

Heb je iets gedaan dat je spannend vond? Iets waar je tegen op zag of moeilijk vond? Hier zitten persoonlijk altijd mijn grootste successen. Het vragen van hulp of zeggen dat je iets moeilijk vind, de brug over fietsen terwijl het hard waait, iemand opbellen terwijl je dat lastig vindt, grenzen aangeven. De klussen waar je tegen op ziet.

Living our life deeply and with happiness,
having time to care for our loved ones
– this is another kind of success, another kind of power,
and it is much more important.

Thich Nhat Hanh

Nog een keer op een rijtje:

  1. Iets voor een ander gedaan
  2. Iets voor jezelf gedaan
  3. Iets gedaan wat je spannend vond

Ik ben benieuwd naar je reactie en naar welk punt jou het meeste aanspreekt en waarom!

Hopelijk kan je hier meteen mee ‘aan de slag’. Zou je wat meer willen leren hoe je meer in het hier en nu kan komen en daarbij gerichter je aandacht te richten om zodoende meer oog te hebben voor de kleine mooie dingen in het leven? Woensdag 31 augustus start ik weer met een mindfulness training. Weten of het iets voor je is? Je kunt rustig een afspraak inplannen en we lopen alles samen door. No strings attached!

Liefs Lotte

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *