Lotte Egbers

dé expert voor psychologie, coaching & mindfulness training in Zuid-Holland

Lotte Egbers Dordrecht mindfulness psychologie over mij

Lotte Egbers

Dé expert voor psychologie, coaching & mindfulness training in Zuid-Holland

Mensen melden zich bij mij aan omdat ze er klaar mee zijn zich voortdurend gespannen en geleefd te voelen. Ze willen niet meer blijven doorgaan op de automatische piloot en over hun grenzen heen blijven gaan. Ze willen zich niet meer ellendig voelen. Hun denkbrein vertelt hen voortdurend waarom het nooit goed genoeg is. Rust nemen is er niet bij, het werk is immers nooit af. Doordat ze piekeren over de toekomst of over het verleden, kunnen ze zich nooit goed concentreren op het hier en nu, laat staan ervan genieten.

Wat willen ze wel?

 • Gezondere keuzes voor zichzelf en hun lichaam
 • Zich weer energiek en vrolijk voelen, in balans
 • Voldoening en betekenis in het leven
 • Meer rust & ontspanning, zowel mentaal als fysiek
 • Meer genieten van het hier en nu
 • Meer zelfvertrouwen.

WIL JIJ DAT OOK?

Het is mogelijk

Al vijftien jaar ben ik werkzaam in de Geestelijke Gezondheidszorg. In die tijd heb ik volop gewerkt met verschillende methodes zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness (MBSR) en ACT. De kunst is om deze vervolgens op maat te maken zodat het traject bij jou past. Inhoudelijke kennis en ervaring, maar ook levenservaring en intuïtie worden zo samengebracht.

ZOEK JE IEMAND DIE

 • Goed kan luisteren
 • Kennis van zaken heeft
 • Open, warm en zonder oordeel is
 • Goede adviezen geeft waar je echt wat mee kunt
 • Zegt waar het op staat
 • Je de ruimte geeft waar je helemaal jezelf kunt zijn?
 • Je meeneemt naar buiten
 • Werkt met humor, maar ook serieus kan zijn wanneer het nodig is
Herfst3-LotteEgbers-web-Dordrecht-Mindfulness-psycholoog-LenkadeHoogh

Typisch Lotte

MEDITEREN

Ik mediteer dagelijks. Elke ochtend start ik met mediteren op mijn kussen. Maar het heeft me wel wat jaartjes gekost om deze routine op te bouwen. En nog probeer ik nieuwe dingen op te pakken of toe te voegen, zoals een avondmeditatie of yoga oefeningen. In het verleden heb ik tweemaal een vijfdaagse stilte-retraite gedaan en nu volg ik retraites en lessen in de Dzogchen-traditie (een stroming in het Tibetaans Boeddhisme).

STILTE

Ik houd ervan. In gesprekken kan ik prima stiltes verdragen. Soms is er tijd nodig om even iets te laten bezinken of het er te laten zijn. Daarbij heb ik ook behoefte aan stilte in mijn dagelijks leven, wat een uitdaging kan zijn in een druk gezin. Soms is dat door even buiten te lopen, soms zijn mijn oordoppen of noise-cancelling koptelefoon een uitkomst. Even alleen zijn is voor mij belangrijk. (Overigens kan ik ook een enorme prater zijn, vraag maar aan mijn partner).

MOEDERSCHAP

Sinds de geboorte van mijn dochter Tosca in 2013 heb ik een compleet nieuwe kant van mezelf ontdekt. Aan de ene kant een enorm doorzettingsvermogen en contact met mijn intuïtie, aan de andere kant het continue ‘in dienste staan van’. Met de komst van Odin in 2016 is ons gezin compleet. Ik ben er van overtuigd dat ik groei door het moederschap, ik zeg wel eens: ‘het is het mooiste en het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan.’ Maar ik maak ook fouten en oefen daarbij weer met mildheid en compassie.

Pure chocolade of naturel chips?

Ik kan niet kiezen. De chipsverslaving is redelijk onder controle (nog maar één zak naturel chips per week in plaats van één zak per dag). De chocoladeverslaving (puur natuurlijk!) is daarentegen niet zo goed onder controle. Volgende vraag…..

Persoonlijke ontwikkeling

Ik word al mijn hele leven gedreven door een bepaalde nieuwsgierig naar nieuwe kennis, oefening en ervaring. Dat geldt zowel op mijn vakgebied, maar daarbij zeer zeker ook op persoonlijk vlak. Ik vind het belangrijk dat ik dingen ook vanuit mijn eigen ervaring kan delen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik elke dag probeer een beetje beter te zijn dan gisteren.

Mijn verhaal

Al heel mijn leven ben ik geïntrigeerd door wat mensen beweegt om te doen wat ze doen. En al heel mijn leven denk ik na over hoe ik mensen kan helpen. Vrienden weten mij te vinden voor een luisterend oor en adviezen. En zo was ik al jong bezig met de wereld een beetje mooier te maken.

Psychologie

Na anderhalf jaar de HBO-studie Maatschappelijk werk gedaan te hebben, werd mij duidelijk dat ik meer wilde. Op basis van dat gevoel ging ik naar de Universiteit Psychologie studeren. Na mijn opleiding kwam ik op een hele gestructureerde werkplek waarbij er al veel uitgestippeld was. Ik koos niet zelf voor de opleidingen, maar werd voor de opleidingen uitgekozen. Op dat moment was de structuur erg fijn, waardoor ik me goed kon ontwikkelen en meer verantwoordelijkheden kreeg, ook al pasten ze niet allemaal even goed bij mij.

Mindfulness

In 2016 koos ik, zwanger van de tweede, voor het eerst bewust zelf een opleiding uit. Vanuit mezelf en voor mezelf. Dat werd de mindfulness trainersopleiding. En boy, was dat een goede keuze! Ik had tot dan toe vooral geleerd met mensen te kijken naar wat kun je veranderen. Maar je kunt niet alles veranderen, sommige dingen zijn gewoonweg zoals ze zijn. Het enige dat je dan kunt doen, is het accepteren. En dat is niet altijd gemakkelijk. Met mindfulness had ik een nieuwe tool in handen, waarmee ik mensen hierin handvatten kon meegeven. Ik ervaar meer balans.

“Moge ik
De moed hebben om te veranderen wat ik kan veranderen
De sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En de wijsheid om het verschil tussen beide te kennen”.
-Sereniteitsgebed-

Het werken bij mijn werkgever voelde steeds meer als keurslijf, mede door de eisen van zorgverzekeraars en de administratieve rompslomp. Eind 2017 besloot ik mijn vaste contract op te zeggen en het freelance-pad te bewandelen. Het knagende gevoel van ontevredenheid kon ik niet langer negeren. Zonder mindfulness had ik dat nooit gedurfd. Nu voel ik vertrouwen.
Ik maakte op deze wijze een combinatie tussen psychologische behandelingen en mindfulness. Totdat in 2020 corona op onze stoep stond. En alles op slot ging. Hierdoor kreeg ik meer ruimte, om stil te staan bij wat echt belangrijk is. En zodoende maakte ik de stap mijn eigen onderneming en praktijk te starten.

psychologie & coaching Over mij

MIJN SAMENWERKINGEN

Ben je nieuwsgierig naar met wie ik samenwerk?

Met Mieke Slump geef ik begeleide intervisie. Klik hier voor de website.

Mathijs Schaap geeft GGZ-Boxing. Er is de mogelijkheid voor een combinatie met Boxing en EMDR bij het verwerken van trauma’s. Klik hier voor de website.

Sarah Kampman is life- en paardencoach. Ook bij haar is er een combinatie mogelijk tussen coachen bij haar en EMDR bij mij. Kijk hier op haar website.

 

 

Werken met Lotte

Een tijdlang heb ik het geprobeerd: hier de psycholoog, daar de coach, daar de mindfulness trainer, en de supervisor. En dan ook nog de persoon Lotte. Alsof ik uit verschillende compartimenten bestond. Veel te vermoeiend. Jij krijgt het gewoon allemaal! En daarbij neem ik je mee naar buiten, aan de wandel. In het ritme van het lopen, in de natuur en de buitenlucht, zijn de dingen vaak net even anders.

MIJN MOTTO

Je kunt alleen maar jezelf veranderen. Maar door dat te doen, verandert de buitenwereld met je mee en maak je een positieve impact. Een betere wereld begint bij jezelf.

“Be the change that you wish to see in the world”.
-Mahatma Gandhi-

Een traject dat gaat over persoonlijke groei kan alleen maar slagen als jij een klik voelt. Anders kun jij je niet kwetsbaar opstellen en is er geen ruimte voor groei. Daarom kunnen we elkaar eerst gewoon even spreken, om te kijken hoe het voelt. No strings attached. Ook als je niet weet wat het beste bij je past, nemen we samen de tijd om dat te onderzoeken.

Nieuwsgierig?

Wil je regelmatig tips en inspiratie voor meer rust en plezier in je mailbox ontvangen?

Je ontvangt geen spam. Beloofd!

Lees ons  Privacybeleid voordat je je inschrijft.

AANGESLOTEN BIJ: