Alle ballen hoog?

Alle ballen hoog?

De vakantie zit er weer op. En dat betekent bij mij een rommelige, creatieve chaos. Ik doe een poging het huis weer een beetje aan kant te krijgen en de was weg te werken. Ik wil de structuur weer wat oppakken, terwijl de kinderen nog vrij zijn. Stiekem wil ik het vakantiegevoel ook nog even vasthouden en lekker laat naar bed. Maar structuur is ook erg fijn (voor mij althans). Straks gaan de scholen weer starten en zitten we er weer helemaal in.

Er zijn de regeldingen te doen om mijn eigen buitenpsychologiepraktijk op poten te zetten. Een elektronisch patiënt systeem, een AGB-code voor mijn praktijk, om maar eens wat sexy dingen te noemen. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan mijn nieuwe website. Ook zijn er de nodige ideeën vanuit de zomer die aandacht willen. Dingen die willen landen of technieken waar ik meer in wil duiken.

Herkenbaar?

En weer AAN?

En hup, voor je het weet, ga je AAN. Misschien herken je dat wel. Daar komen de to-do lijstjes weer. We moeten alle ballen hooghouden. Huis, werk, kinderen naar clubje zus en clubje zo.

Na de vakantie had je misschien ook bedacht die ene cursus of hobby (weer) op te pakken. Of (weer) te gaan sporten. Wat dat betreft is na de zomervakantie net zo’n punt als na de jaarwisseling. Een soort tweede 1 januari. Geweldige nieuwe voornemens, die we bedacht hebben in alle rust van de vakantie. Daar laten we het even vieren en komt ons lichaam weer meer in ‘zijn-stand’.
Maar daarna: het stress-systeem gaat aan, de spieren verstrakken en je wordt serieuzer. Alsof we weer aan de sprint gaan beginnen die tot de kerstvakantie duurt (met als enige tussenstop de herfstvakantie). Je vliegt van hot naar her.

Hoezo ontspanning?

Zo had ik laatst Saskia aan de telefoon voor een kennismaking. Werk, een gezin met twee kinderen, een studie en een puppy. “Er is nooit een moment voor ontspanning, ik ben altijd bezig, ik moet altijd maar door.” Het probleem is als we onze dag zo indelen dat de boog alleen maar gespannen staat, dat we ook niet in slaap kunnen komen. We hebben geen ‘aan-uit’ knop of stand.

Even neurologisch intermezzo: Stofjes die we gedurende de dag nodig hebben zoals cortisol en melatonine werken samen in een tegengestelde golfbeweging. Cortisol helpt ons bij het doen van de activiteiten, melatonine helpt ons af te bouwen richting slaap. Simpel gezegd is cortisol hoger in de ochtend en bouwt geleidelijk aan af, melatonine bouwt gedurende de dag op.

Maar wat als we de hele dag doorgaan?

Dan blijft ons cortisol niveau gezellig mee doen. En dat houdt ons melatonine niveau laag, met als resultaat: niet kunnen slapen! En een nachtje niet goed slapen kun je best hebben. Maar je weet wel hoe slaaptekort voelt, toch? En hoe goed krijg je dan alle dingen voor elkaar? Ik niet in elk geval.

Vitamine O

Dus huppakee; ontspan, mediteer, wandel, doseer, neem pauze! Op doktersvoorschrift. Of in dit geval dan van de psycholoog. Moeilijk? Wellicht. Belangrijk? Absoluut!

Hier een lijstje met tips, om kleine stappen te zetten om mee te beginnen of op te letten:

Tip 1. Ontspan & maak het niet te ingewikkeld 

Je kunt nu meteen die puzzel van 1000 stukjes willen pakken, je opgeven voor 3 keer in de week yoga of op zoek naar een retraiteweekend voor oktober. Dat kan zeker! Ik zal het je niet afraden.
Maar het is vooral belangrijk om op zoek te gaan naar de kleine dingen. Kan je dagelijks een korte wandeling maken, waar je vooral even de natuur in je op neemt? Of een korte meditatie van vijf minuten gedurende de dag. Lekker even een kop thee en naar buiten staren. Je telefoon weg leggen en in een boek of tijdschrift opgaan.

Tip 2. Ontspan & gebruik je zintuigen en je lichaam

Het kan soms zo’n hamsterwiel zijn. Dat hoofd blijft maar denken, dat lichaam spant zich aan, de to-do lijst is nooit af. Iets doen en tegelijkertijd denken aan wat er allemaal nog moet, gaat je niet helpen. Iets doen en voelen hoe het voelt, is misschien een fijner alternatief. Voel hoe je zit, loopt, doucht, groenten snijdt. Hoor de geluiden. De kinderen lachen, de hond blaft, de muziek speelt. Welke geuren ruik je? Wat zie je voor kleuren en vormen?

Tip 3. Ontspan & zeg aardige dingen tegen jezelf

Lotte, praten tegen jezelf, dat is toch niet gezond?! Ik ben toch niet schizofreen?! Newsflash, je zegt in je hoofd de hele dag dingen tegen jezelf! Let maar eens op. Het is belangrijk dat wat je ‘zegt’ een beetje aardig is. Want jezelf naar beneden halen, zorgt voor meer stress. Dus complimenteer jezelf met wat je wél gedaan hebt én ook dat je mag rusten. Ff niksen is helemaal oké. Als je dit lastig vindt, bedenk dan eens wat je tegen een vriendin zou zeggen. ‘Lieverd, je mag best even met een kop thee op de bank.’ Want wat je tegen een ander zegt, geldt net zo goed voor jezelf .

Tip 4. Ontspan & doe alles een beetje trager

Blijf je dingen doen, maar alles een tandje trager. Het hoeft niet luiaard of slakkenstand (mag natuurlijk wel), maar gewoon iets langzamer. Zo kan ik helemaal bijkomen van even de wc doen of groenten snijden, mits ik het gewoon op mijn gemak doe. Haal tussendoor een paar keer diep adem en keer af en toe terug bij de adembeweging in je buik.

Tip 5. Ontspan & leg de lat lager

Funest is het om jezelf te vergelijken met anderen. Je weet wel, die moeder die alles spic en span op orde heeft (maar ondertussen een huishoudster heeft of die midden in de nacht staat te poetsen). Of jezelf vergelijken met je eigen moeder of oma vroeger. Helemaal niet te doen. Die hadden namelijk misschien niet eens werk naast het huishouden en moederschap. Ze hadden geen mobiel (belangrijk verschil!) en de kinderen ook geen 108 clubjes waar ze hen naar toe moesten brengen.

AAN of UIT?

Je hoeft niet compleet UIT of AAN. Als er 1 ding wat ik hoop, is dat mijn tips je helpen om te zien dat je niet hele grootse dingen hoeft te veranderen om wat meer ontspanning in je leven te krijgen.

Keep calm Lotte Egbers Dordrecht

Nog de tips op een rijtje:

Tip 1: Ontspan & maak het niet te ingewikkeld
Tip 2: Ontspan & gebruik je zintuigen en je lichaam
Tip 3: Ontspan & zeg aardige dingen tegen jezelf
Tip 4: Ontspan & doe alles een beetje trager
Tip 5: Ontspan & leg de lat lager

Hopelijk kun je hier meteen mee ‘aan de slag’. Zou je wat meer willen leren hoe je meer in het hier en nu kan komen en daarbij gerichter je aandacht te richten om zodoende meer oog te hebben voor de kleine mooie dingen in het leven? Woensdag 31 augustus start ik weer met een mindfulness training. Weten of het iets voor je is? Je kunt rustig een afspraak inplannen en we lopen alles samen door. No strings attached!

Liefs Lotte

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *