Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen

Ze beschreef wat er allemaal speelde in de afgelopen maanden. Hoe ze van de ene tegenslag in de andere viel. Een partner met gezondheidsklachten, een kind met problemen op school, drukte op het werk, apparaten die stuk gingen. Het ene grootser dan het andere, maar toch. Zo als opeenstapeling voelt het als veel. Er is nergens adempauze. Als je denkt dat je volgende week wel kunt uitrusten en er gebeurt dan weer wat, dan blijf je maar doorgaan.

Surfen. Misschien is het daarmee te vergelijken. Er komen steeds nieuwe golven op je af. En niet per se allemaal dramatisch of slecht. Maar wel veel. En dan moet je wel steeds blijven staan, klaar om de volgende golf op te vangen. Elke keer als je in het water belandt, moet je weer op de surfplank klimmen.

Veerkracht

We hebben niet altijd invloed op de dingen die in ons leven gebeuren, zoals we ook geen invloed hebben op de golven. Hoe frustrerend dat ook is. Maar we hebben wel invloed op hoe we ermee omgaan. Dat vraagt veerkracht. Kun je blijven staan op de surfplank, terwijl het ook wat van je vraagt?
Terugkijkend op tegenslagen kun je zien dat het soms ook een aantal mooie dingen heeft gebracht en je zelfvertrouwen heeft laat groeien.

“Leuk Lotte.

Maar wat als je er nog middenin zit?”

Ja, dat is pittig. Dan zijn er een aantal tips die ik voor je heb.

1. Delegeren en hulp vragen

Misschien klinkt het simpel, maar is dit niet echt je natuur. Want je bent zo goed in alles zelluf doen. Maar helaas pindakaas, het moet wel. En het pakt meestal goed uit (kan ik je uit eigen ervaring vertellen). Vraag anderen hulp en meestal zul je zien dat anderen daar helemaal niet te beroerd voor zijn. Soms moet er even een reminder uit, of is het voor de ander niet helder waarom het belangrijk is. Geen punt. Merk jij dat het lastig is dingen los te laten? Begin nu en zie het als een oefening. Oefening baart kunst.

2. Prioriteiten stellen en de lat lager

Soms is het zoveel dat er automatisch dingen van je bord vallen. Simpelweg omdat er geen ruimte voor is. Soms gaat dat vanzelf, soms moet je er echt even goed over nadenken. Voor mij helpt het om het op te schrijven, maar vooral ook hardop uit te spreken en met een ander te overleggen. Oké, dan wordt de wc iets minder vaak gepoetst en blijft het bed nog een paar dagen onverschoond.

Serieus, who cares?! Niemand die daar op let.

3. Eén ding tegelijk doen

Misschien een beetje gek om te zeggen, maar ik moet hier altijd op blijven letten. Hoe vermoeider ik ben, des te moeilijker ik het vind om 1 ding tegelijk te blijven doen. En dat zie ik ook bij mijn klanten terug. Van hot naar her, tig dingen tegelijk.
Maar trust me, het helpt om 1 ding te doen. Geconcentreerd de was ophangen, je groenten snijden of de wc poetsen. Ik vind het altijd het makkelijkst in huishoudelijke klusjes, maar het kan met alles.

4. Verplicht ontspannen

Als je hard werkt, moet je ook hard rusten. En dat klinkt zo tegenstrijdig als wat, maar het is harde waarheid. Ga jij kijken hoe een topsporter het doet, dan zal je zien dat de rust- en herstelmomenten nét zo belangrijk zijn als de inspanningsmomenten. ‘Verplicht’ jezelf te wandelen, te lezen of powernaps te doen. En de reden is heel simpel: als jij nu crasht, heeft het hele gezin een probleem.

5. Vriendelijk zijn tegen jezelf

Als je blijft hangen in alles wat je niet gedaan krijgt, wat niet lukt, wat je vergeet en ga zo maar door, dan word je daar op z’n zachtst gezegd niet vrolijk van. Kijk of je aardig tegen jezelf kunt zijn. Zien wat je allemaal wél voor elkaar krijgt , wat er allemaal wél lukt. Op die manier groeit je zelfvertrouwen, omdat je uitgaat van het positieve.

Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen,

maar dat we telkens weer opstaan als we zijn gestruikeld. ‘

-Confucius

Nog de tips in het omgaan met tegenslagen op een rijtje:

  1. Delegeren en hulp vragen
  2. Prioriteiten stellen en de lat lager
  3. Eén ding tegelijk doen
  4. Verplicht ontspannen
  5. Vriendelijk zijn tegen jezelf

Ik ben benieuwd naar je reactie! Ik zie deze graag onder mijn blog tegemoet, maar je mag me ook gerust een persoonlijk bericht sturen.

Hopelijk kan je hier meteen mee ‘aan de slag’. Zou je wat meer willen leren hoe je meer in het hier en nu kan komen en daarbij gerichter je aandacht te richten om zodoende meer oog te hebben voor de kleine mooie dingen in het leven? Woensdag 31 augustus start ik weer met een mindfulness training. Weten of het iets voor je is? Je kunt rustig een afspraak inplannen en we lopen alles samen door. No strings attached!

Liefs Lotte

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *