Weer aan het werk met een burnout?

Weer aan het werk met een burnout?

Trots loopt ze naast me terwijl door het park lopen in Dordrecht en deelt haar plannen om weer aan het werk te gaan. Eigenlijk is ze al een beetje begonnen met een subsidieklusje, vertelt ze terloops. “En over een paar weken pak ik één klas op, dat is een goed begin.” Ik vraag haar toestemming om mee te mogen denken. Dat is oké.

“Hoeveel werk je nu dan eigenlijk al?” vraag ik haar nieuwsgierig. “Och, een uurtje of twee heb ik vorige week aan de subsidieaanvraag gezeten. Als dat ik eerst aan een ander uit moet leggen, ben ik langer bezig dan als ik het zelf doe. En ik vond het wel leuk om te doen. En ik heb ook overleg gehad met een collega” Ik ben even stil. “En hoeveel tijd ben je straks met die klas bezig?” Ik zie dat ze fronst, nadenkend over mijn vraag. “Dat is twee uur.” Antwoordt ze. “En heb je daar voorbereiding aan?” vraag ik haar dan. “Ach, dat stelt niet zoveel voor, een uurtje ofzo. Naarmate we verder komen, zal dat meer worden.”

Alles zelf doen

Terugkerende onderwerpen in onze therapiesessies zijn perfectionisme en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe ze altijd geneigd is werk naar zich toe te trekken. En daar uiteindelijk een burnout van heeft gekregen. Ik besluit haar deze spiegel dan ook voor te leggen.

“De bedrijfsarts en jouw leidinggevende denken straks dat jij twee uur per week aan het werk bent, terwijl je feitelijk al meer uur maakt. Los van of je het leuk vindt om te doen, blijft het gewoon werk en die uren tellen mee. Het kost tijd en energie. Als je op deze manier gaat starten met werkhervatting, voorzie ik op lange termijn problemen. Want dat wat jij doet en dat wat je rapporteert zijn twee verschillende dingen.” geef ik haar terug. “En opbouwen op die manier is niet handig.”

Er valt een stilte.

“Potverdikkie!” zegt ze fel “Daar doe ik het dus weer. Ik had daar nog helemaal niet op die manier naar gekeken!” Ze is er een beetje beduusd van.

Werkhervattingsplan

Nadat ze van de shock is bekomen, kunnen we samen praten over het werkhervattingsplan. Hoe inzichtelijk wordt welke dingen je doet, hoeveel uur en wanneer. Hoe het op die manier voor alle partijen helder is. Op die manier wordt het ook makkelijker om op te bouwen en te toetsen. Ze besluit dan ook na onze sessie onze ideeën op papier te zetten en te delen met de bedrijfsarts en leidinggevende.

Deze vrouw is zo gewend om haar eigen boontjes te doppen en haar mouwen op te rollen en aan de slag te gaan. Wanneer je besluit naar een psycholoog te gaan, zal deze als advocaat van de duivel met je meekijken. Niet om je te wijzen op fouten, maar om je te helpen groeien. Daarvoor zal je eerst bewust moeten zijn van wat je als automatische patronen hebt. En vanuit dat bewustzijn kan je dingen anders leren doen. Andere keuzes leren maken. Een psycholoog helpt je om uit te zoomen.

Psychologische ondersteuning

Zit jij thuis met een burnout en heb je geen idee hoe je weer aan de slag moet gaan? Ben je bang weer als een malle jezelf te verliezen? Sta je op een wachtlijst en kan je pas over vier maanden bij een therapeut terecht? Natuurlijk wil je niet zolang wachten!

Neem contact met me op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Plan nu je telefonische kennismaking in of email me.

Liefs Lotte

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *