#Blog 14: Een blijere moeder worden? De 7 tips van positieve moeders.

Merk je vaak dat je veel moppert en veel stresst? Dat je nooit rustig kunt gaan zitten? Ik sprak tot nu toe meer dan twintig moeders en dit waren de adviezen die ze gaven voor minder stress. 

 

 

Inmiddels heb ik met heel veel plezier ruim twintig moeders geïnterviewd, met verschillende achtergronden en verhalen, overeenkomsten en verschillen. Ik vroeg deze moeders ook welke tips ze aan andere moeders geven of wat henzelf helpt. Deze wijsheden wil ik graag met je delen, omdat ik denk dat ze ontzettend waardevol zijn! Zo kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken en kan het je helpen minder te mopperen of te stressen, maar meer te genieten en te ontspannen.

1).          Geniet van de kleine dingen en wees aanwezig in het moment.

Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn om waardevolle momenten met je gezin te beleven. Het hoeft geen dure activiteit te zijn of iets heel bijzonders. Een spelletje kwartet, samen kleuren, dansen, picknicken, bellen blazen, krijten, gek doen, wandelen…. Of vul maar in. En daar dan bij zijn met je aandacht. Dat is eigenlijk al bijzonder genoeg.

2).          Besef dat je je best doet en dat dat goed genoeg is.

Als je alles perfect wilt doen, dan gaat dat ten koste van jezelf. Het is namelijk niet mogelijk. Neem genoegen met je liefdevolle inzet en intentie om er te zijn voor je gezin. Niemand verwacht dat je de perfecte moeder bent. Laat los en delegeer ook taken. Het is niet erg dat de ander het misschien minder goed doet (in jouw ogen), maar je kan niet alles doen.

3).          Vergeet jezelf niet.

ALLE MOEDERS zeiden: neem tijd voor jezelf! Ga sporten, lezen, ontspannen, wandelen, uit eten met vriendinnen. Het is zo belangrijk! Jij bent de steunpilaar van je gezin. Als jij omvalt, stort de hele boel in elkaar. Dat klinkt misschien arrogant, en natuurlijk is niet mijn bedoeling om je partner af te vallen. Maar als jij niet tankt, gaat de motor kuren krijgen. Simpel.

4).          Vraag hulp.

Bespreek je zorgen of problemen met je partner of vriendinnen. Kijk wat je nodig hebt, praktische hulp, een luisterend oor, een arm om je heen, afleiding of tips en adviezen. Maak dat ook helder aan je omgeving, zodat zij kunnen afstemmen op jouw behoeften en er geen gedoe of verkeerde verwachtingen zijn.

5).          Vertrouw op jezelf en je intuïtie.

Hoe vaak heb je niet dat je van je pad afdwaalde door opmerkingen van anderen, en later je toch besefte dat je het bij het rechte eind had? Herkenbaar? Dat komt omdat jouw wijsheid al in jou zit. Het enige dat je hoeft te doen, is er ruimte voor te maken om er naar te luisteren.

6).          Laat de boel de boel.

De moeders die zichzelf ‘rommelmoeder’, ‘luie moeder’ of ‘loedermoeder’ noemde, hadden de minste stress om het huishouden en waren optimaal tevreden. Ook hadden zij meer hulp van hun partner, waardoor zij meer gelijkheid in de huishoudelijke taken ervoeren. Ook de moeders die van jongs af aan hun kinderen meer zelf lieten doen en mee lieten helpen, waren meer tevreden.

7).          Maak bewuste keuzes.

We vinden zoveel dingen leuk en belangrijk. We willen er thuis zijn en op het werk. We willen ons persoonlijk ontwikkelen en een actief sociaal leven hebben. En dan ook nog iets met sport en ontspanning. Als we realistisch kijken, dan kan dat niet altijd. We moeten elke keer weer opnieuw afwegen waar we goed aan doen voor dit moment. Wat nu niet kan, kan misschien over een jaar wel.

Nog even de 7 tips op een rijtje:

1). Geniet van de kleine dingen en wees aanwezig in het moment.

2). Besef dat je je best doet en dat dat goed genoeg is.

3). Vergeet jezelf niet.

4). Vraag hulp.

5). Vertrouw op jezelf en je intuïtie.

6). Laat de boel de boel.

7). Maak bewuste keuzes.

En als toevoeging zou ik willen zeggen: adem en glimlach. Er is maar één moment en dat is nu. De tijd dat de kinderen jong zijn, gaat al hard genoeg.

Welke tip spreekt jou het meeste aan en ga je toepassen? Of welke doe je al? Laat het me weten!

 

You have the power to change your life. Just start with changing your thoughts.

-Mel Robbins

 Heeft het lezen van mijn blog je geïnspireerd of heb je vragen? Laat het me weten! En bedenk: delen is altijd fijn. Let’s make the world a better place. <3

Wil je voortaan op de hoogte blijven en geen enkel verhaal missen? Schrijf je dan hier in! Liefs Lotte