#Blog 12: Twijfelen (part deux)

Twijfelen is iets wat we bijna allemaal wel herkennen en het kan gaan over een heel scala aan onderwerpen, van groot tot klein. Lees mijn blog als dit herkenbaar voor je is en als je benieuwd bent naar mijn ervaringen én tips! Vorige week schreef ik er al over, hoe het is als je keuzes moet maken. Dit blog gaat vooral over de twijfels over jezelf.

Nieuwsgierig? Lees vooral verder!

Vorige week schreef ik over verschillende twijfelgevallen (lees #blog 11) en gaf ik je meerdere tips. Ik ben benieuwd of je het twijfelen herkende, of je tips hebt toegepast en zo ja hoe dat is gegaan!

Ik besefte me ook dat er een heel scala aan twijfels is, waar ik nog niet aan toegekomen was. Dat zijn de monsters in ons hoofd die knagen aan ons zelfvertrouwen, de twijfels of we het wel goed doen en misschien in de kern of we wel goed genoeg zijn. Ik kan wel een rijtje situaties opnoemen waarin de meeste moeders zich wel herkennen. Wat dacht je van de eerste keren bij het consultatiebureau? Twijfels over slapen, (op)voeden, ontwikkeling zowel lichamelijk als mentaal. Gesprekken met andere moeders die een hele andere aanpak blijken te hebben. Opmerkingen van je schoonouders of ouders over hoe ze het vroeger deden. Je partner die er misschien een hele andere visie op na houdt. Hoeveel vink jij er aan? Maar ook de twijfel of je kunt werken naast het gezin, en zo ja hoeveel uur dan. Twijfels of je goed de aandacht kunt verdelen tussen verschillende gezinsleden met verschillende behoeften, de twijfel of je niemand tekort doet? Twijfels over hoeveel tijd je aan jezelf mag besteden, óf je überhaupt tijd aan jezelf mag besteden misschien.

Ik denk persoonlijk dat er een aantal problemen en denkfouten aan deze twijfels ten grondslag liggen: Je vergelijkt jezelf, jouw kind, jouw gezin, jouw situatie met dat van een ander. Maar die ander is anders met een andere persoonlijkheid en achtergrond, een ander kind, een ander gezin, kortom een compleet andere situatie. Het ene kind (of moeder) is meer gebaat bij rust, terwijl de ander veel meer actie nodig heeft. Bij het ene gezin is er meer een traditionele rolverdeling, terwijl het elders precies andersom is. We vullen van alles in, zonder dat te toetsen. We denken dat het een ander moeiteloos af gaat. En daarbij vergeten we te kijken naar onze eigen positieve eigenschappen. Als we meer onze unieke zelf zouden kunnen omarmen, zouden we kunnen worden wie we eigenlijk van nature allang zijn met onze eigen Perfecte Imperfecties.

Je redeneert vanuit korte termijn en niet vanuit lange termijn. De moeders die ik heb gesproken die minder last hadden van twijfels, waren de moeders die snapten dat ze moeten investeren in zichzelf om de dagelijkse bezigheden te kunnen dragen. Om een leuke moeder te zijn. Er moet getankt worden voordat de vrachtwagen de weg op kan, anders komen er ongelukken.

Je betrekt alles op jezelf, neemt alles persoonlijk op. Als mijn kind dit doet of dat niet/ als mijn huis niet op orde is (of vul maar in), dan zegt het over mij dat ik een slechte moeder ben. Terwijl je feitelijk prima weet dat het niet zo is, vergeet je deze denkwijze te tackelen. Wie we zijn als moeder, wordt niet bepaald door externe omstandigheden, maar om de intentie die we meenemen. En ik ben er van overtuigd dat die bij iedereen in essentie goed is.

 Tips op een rijtje:

  • Stop met vergelijken, je bent al goed genoeg.
  • Redeneer vanuit lange termijn, niet vanuit korte.
  • Vul de tank voordat je gaat rijden.
  • Betrek zaken niet op jezelf, maar zie ze groter.
  • Sta stil bij de liefdevolle intentie die je als moeder altijd tot je beschikking hebt en vertrouw op je intuïtie.

Those who realize the self are always satisfied. Having found the source of joy and fulfillment, they no longer seek happiness from the external world. Happiness can only be found within the self.

-Bhagavad Gita

 Heeft het lezen van mijn blog je geïnspireerd of heb je vragen? Laat het me weten! En bedenk: delen is altijd fijn. Let’s make the world a better place. <3

Wil je voortaan op de hoogte blijven en geen enkel verhaal missen? Schrijf je dan hier in! Liefs Lotte